Vad gör dig frustrerad med människor?

Jag fick precis frågan ”Vad gör dig frustrerad med din partner?”

Efter en stunds funderande kom jag (som vanligt) på att det är så mycket större än min valda livspartner. Därav kan jag inte svara så enkelt. Partner för mig är alla parter jag på ett eller annat sätt har i mitt liv.

Min hjärna spinner alltid iväg 🌎 tänker längre, högre, lägre, djupare, rundare, större, mer komplicerande och omfattande än ”den vanliga hjärnan”.

Det där med korta svar är för mig en gåta 🤷🏻‍♀️. Hur ska någon förstå din inre värld eller förstå att du förstått deras, om du svarar med högst tre ord på alla frågor du får?

Jo, så mitt universala svar på vad som gör mig frustrerad med människor blir följande:

-Att människor inte får utvecklas

Att det är mycket enklare (eller väldigt mycket närmre tillhands) att halka tillbaka i gamla vanor och föreställningar om den andre.

Även om den ena tar sats och verkligen försöker förändra sig till det bättre så räcker det med att ”motparten/medspelaren/partnern förutsätter eller förväntar sig att; inget förändrats, för att det ska kännas hopplöst för den som gjort förändringen att någonsin lägga ny energi på förändring någonsin igen. 

I parrelationer är detta typiskt. Man vill se en förändring och då givetvis i sin partner, inte i sig själv.

Plötsligt gör partnern förändringen, för din skull🦋.

⛔️Då bemöter du det utifrån att du inte förväntat dig en förändring utan nu när det sker så tänker du att det inte är; äkta, bestående eller ens på riktigt.

Värre så märker du inte ens att förändringen hänt eftersom du har alldeles för tjocka och smutsiga glas-bottnar på näsan som skymmer sikten för nyheter. Gammal smuts gör liksom inte nya intryck en tjänst direkt.

Partnern står där med flera veckors osynlig förändring för att äntligen ha landat i att det känns ok att visa upp den. Det känns nu ok att ta tvätten två gånger i rad utan att förvänta sig att du tar två direkt efter.

🧐Eller så har partnern under flera veckor, kanske månader bekantat sig och nu faktiskt känner sig helt bekväm att lättsamt med känslomässig kärlek och omtanke helt uppriktigt och ärligt säga ”Har du möjlighet att hämta lillan idag?” ♥️ med kärleksfull ton och grundkänsla, verkligen mena det som en fråga med hela hjärtat och inte som en förmaning.

😻Partnern är nu stolt över hur naturligt det kändes vilket eldar på den positiva riktning partnern nu valt att ta.

Enda tills du med ditt stenålders tonfall svarar som om det va precis som vanligt 👺”JA, VEM SKA ANNARS GÖRA DET TÄNKER DU?”.

😨Kalldusch.

OM partnern verkligen övertygat sig själv om att du hade rätt när du för två månader sedan bad om just ”en lite trevligare ton” vid frågor som just denna.
Så kanske partnern kan förmå sig ett djupt mindfulness-andetag för att behålla den fridfullt, vänliga tonen och säga ”Älskling, jag undrar av välmening, hinner du? Annars kan jag hämta!”

⛔️Då blir du förnärmad, irriterad över att din partner slår dig på fingrarna med att helt oväntat ha uppfyllt din önskan om en bättre ton för bättre relation. Du va ju inte ens beredd.

Det som följer (om du nu inte lägger ner stridsyxan utan helt sonika väljer att sula i väg den rakt igenom vit flagg för att sätta den i pannan på din partner) är att all den energi din partner lagt ner på sin förändring, nu känns totalt meningslös.

Din partners övertygelse blev nu ett sänkt skepp i striden med dig och era gamla trygga hjulspår är i gång igen.

Vad hände?

Jo du hade valet.

Du hade valet att vattna det frö du så länge bett din partner plantera eller att totalt dränka det med hela vattenkannan för att visa vem som bestämmer.

En sak är säker; fröpåsen tar slut🥀🍂

🌱Din partner kanske testar att så varenda frö i påsen på olika sätt för att tillmötesgå dig men så länge du kommer välja att dränka varenda sått frö i stället för att ta hand om det så kommer det inte växa något nytt och starkare.

✋🏻Be heller inte om det då. Det är nämligen att be om något helt omöjligt.

Därav uttrycket ”Behandla som du själv vill bli behandlad” eller ”Va den förändring du vill ha”.

Men den bästa är nog ändå ”Börja med dig själv”👩🏻‍🎨

För du kan inte ändra alla andra så att de passar dig.

Va det du vill ha. På riktigt!

🔄 Cirkeln går runt⭕️

Detsamma gäller alla typer av relationer. Nu tog jag ett exempel ur en parrelation men det är samma när någon förändras även om ingen har bett om det. Det är så fruktansvärt obehagligt för människor att stå och titta på när personer ”de känner” gör något man inte visste att de kunde. Så obehagligt att någon utvecklas utan att du får va med och styra.

Inbyggd & enkel alarm-vägvisare

Det finns ett enkelt knep du alltid kan ha med dig som en slags alarm-vägvisare. Ett alarm som påminner dig om att du har de där smutsiga, tjocka glas-bottnarna framför ögonen och därmed sitter fast i gamla hjulspår medan någon i din omgivning blommar på ängen bredvid.

Alarmet är inbyggt, du behöver bara komma ihåg att när alarmet går har DU valet att vakna upp eller fortsätta drömma.

Alarmet går exempelvis och helt uteslutande när du;

  1. Finner dig själv aktivt lyssna på skitsnack och spekulationer/gissningar om någon
  2. Hör dig själv uttala ovanstående om någon
  3. Hör dig själv eller någon annan försöka hitta svaret på varför denna person varit tvingad att göra denna förändring (där det alltså inte passerar tankar i er kring att människan i fråga valt detta helt själv utifrån välmående/befinnande)
  4. Finner dig själv att överhuvudtaget på något sätt ifrågasätta eller förminska någon annans framsteg

Väldigt enkelt. Testa! 🦋

Allt du gör eller tänker, säger mer om dig själv än om någon annan!

/MarléneBG🦋

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *